Novinky

Studentka AGEL Střední zdravotnické školy podala první pomoc během ostravského Majálesu

Studentka teprve prvního ročníku oboru zdravotnické lyceum českotěšínské AGEL Střední zdravotnické školy uplatnila své znalosti z předmětu První pomoc během oslav na ostravském Majálesu. Díky okamžitému a uvědomělému zásahu zachránila žákyně Jana Lacioková zraněnou dívku z nejhoršího.

Slečna Adéla, která se o víkendu stejně jako desítky dalších bavila na ostravském Majálesu, dostala velkou ránu loktem do hlavy během jednoho z koncertů. Chvíli na to se zraněná dívka dostala panickou ataku, která přešla do tetanického záchvatu. To zaznamenala Jana Lacioková z AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně a okamžitě zasáhla. „Nedopatřením jsem dostala velkou ránu loktem do hlavy. V tu chvíli na mě negativně zapůsobilo to velké množství lidí, ze kterého jsem dostala panickou ataku, která vyvolala tetanický záchvat. Jana si toho všeho všimla a okamžitě zasáhla. Posadila mě, podala mi hořčík, který jsem měla v kabelce, zabalila do její bundy a snažila se mi rozmasírovat a hřát ruce, které jsem měla v křeči. Dokázala mě skvěle uklidnit, věděla jak zareagovat a opravdu mi pomohla a rozdýchala to se mnou. V danou chvíli udělala maximum, co mohla. Ptala se i lidí kolem co procházeli, jestli náhodou nemají sáček, ale většina odpovědí byla lhostejná. Naštěstí pak nějaký klučina sáček sehnal a donesl i vodu. Jana byla celou dobu u mě a pak mi ještě zařídila odvoz domů,“ popisuje nešťastnou událost zachráněná Adéla.

Vše se událo velmi rychle. Adélu, svou známou z tanečních, potkala žákyně prvního ročníku Jana Lacioková na koncertě. „Adéla byla stáhnuta do moshpitu (kotle), kde ji někdo bouchl do hlavy. Dostaly jsme se tedy společně z davu do prostoru, kde nebylo tolik lidí. Slečna byla z toho všeho v mírném šoku, začala se třást, a nakonec z ní vypadlo, že trpí nedostatkem hořčíku a mě došlo, že upadá do tetanického šoku. Posadila jsem ji, dala ji svou bundu a sehnala igelitový sáček, aby do něj mohla slečna dýchat. Ujišťovala jsem se, že se její stav nezhoršuje, a že má vše co potřebuje. Když se slečna dokázala postavit, tak jsem ji s pomocí ještě jednoho kluka dostala bezpečně z areálu, kde na nás čekal zajištěný odvoz. Neváhala bych příště pomoci znova, známému i neznámému,“ popisuje žákyně prvního ročníku Jana Lacioková.

„Jsem moc ráda, že již v prvním ročníku tato žákyně zúročila vědomosti a dovednosti. Jana se v naší škole adaptovala velmi dobře, aktivně se zapojuje nejen do školních akcí, ale působí také jako dobrovolník v projektu Setkavárna humanitární organizace ADRA. Nedávno se se svým družstvem umístila na třetím místě ve školním kole soutěže v první pomoci, kde řešili první pomoc při hromadném neštěstí. Janu vnímám jako empatickou mladou slečnu. Velmi si vážím toho, že se k nám hlásí žáci, kteří mají srdce na dlani a mají chuť pomáhat druhým. Díky těmto žákům, kterých máme ve škole více, má naše práce smysl,“ komentuje zástupkyně ředitele školy PhDr. Karin Delongová.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz