Novinky

Žáci AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické vyměnili prázdniny za nemocnice a domovy pro seniory

Letní pohodu a nic nedělání vyměnila řada žáků AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické za brigády a výpomoc v nemocnicích nebo v jiných zdravotnických a sociálních zařízeních.

Téměř 50 žáků z Ostravy, Českého Těšína, ale i Přerova, kde má škola své pobočky, se dobrovolně přihlásilo k letní brigádě ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. Jedná se převážně o žáky třetích ročníků, ale i o letošní maturanty, kteří budou po prázdninách pokračovat dále ve studiu. „Pacienti mohou naše žáky během léta potkat například v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice, Nemocnici AGEL Český Těšín nebo v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Ráda bych zmínila, že téměř celý jeden ročník vyšší odborné školy v Přerově navázal formou brigády na prázdninovou praxi v Nemocnici AGEL Přerov. Aktivita žáků nás stejně jako loni, velmi mile překvapila. Jsme rádi, že žáci mají chuť vzdělávat se a prohlubovat svoji praxi i během léta,“ popisuje zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková.

Přítomnost žáků na odděleních během léta oceňují i sami zaměstnanci. Nejen během období, kdy zaměstnanci nejvíce čerpají dovolenou, jsou velkým přínosem. „Žáci se k nám na brigádu hlásí již během jejich povinné praxe v průběhu školního roku. Zájem o pracovní poměr projevila téměř desítka žáků. Žáci nejčastěji jeví zájem o práci na dětském, plicním nebo chirurgickém oddělení. Někteří posílili třeba také oddělení následné péče. Žáci jsou velmi šikovní a pro chod nemocnice jsou velkým přínosem,“ uvádí personální manažerka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Bc. Gabriela Albrechtová, MBA.

„Na brigádu do Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice docházím pravidelně od prosince 2021, kdy jsem nastoupila na oddělení chirurgie. Z počátku jsem měla obavy. Bylo to poprvé, kdy jsem se měla starat o pacienty bez dohledu učitele. Měla jsem velký strach, ale ten díky úžasným kolegyním brzy zmizel. Chvíli to trvalo, než jsem se dostala do tempa, ale nyní zvládám vše samostatně. Naučila jsem se spoustu nových věcí a díky této brigádě můžu pravidelně procvičovat všechny ošetřovatelské výkony. Během tohoto léta, kdy jsem v nemocnici trávila více času, jsem zjistila, jak je vlastně naše povolání náročné. Dvě dvanáctihodinové směny po sobě nejsou žádná legrace. V nemocnici jsem spokojená a věřím, že mi tato brigáda dá hodně do budoucího povolání a také mě připraví k odborné maturitě,“ říká Veronika Gerčáková, žákyně oboru praktická sestra v Ostravě.

Většina žáků vykonává funkci sanitáře na odděleních neurologie, interní JIP, chirurgie, na interním příjmu nebo na kardiochirurgickém oddělení. Funkci ošetřovatelé pak vykonávají maturanti, kteří úspěšně složili maturitní zkoušku. Mezi nimi je i čerstvá maturantka Karolína. „Tohle léto mám úvazek formou brigády na oddělení kardiologie v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Po prázdninách mám v plánu dále studovat všeobecné ošetřovatelství v Ostravě,“ popisuje Karolína Milatová, absolventka AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně. Spolu s ní nastoupily přes léto do nemocnice AGEL Třinec-Podlesí téměř dvě desítky studentů.

Někteří studenti se rozhodli vypomáhat i mimo zdravotnická zařízení skupiny AGEL. Nejčastěji dochází do domovů pro seniory nebo plní funkce zdravotníků třeba na dětských táborech. „Toto léto jsem se vydala na dětský tábor jako zdravotník. Vyzkoušela jsem si práci v terénu, která mě velice zaujala a naplňovala. Setkala jsem se s lehkými úrazy, jako jsou odřeniny, bodnutí hmyzem, vyvrtlé kotníky, vytahovala jsem dětem klíšťata a podobně. Naučila jsem se pracovat s dokumentací, nedílnou součásti bylo také podávání léků. Můj osobní a největší zážitek z tohoto léta byl, když jsem poskytla první pomoc u epileptického záchvatu,“ popisuje Eva Brázdilová, studentka VOŠZ v Přerově a dodává, že během léta pracuje také na chirurgickém oddělení v Nemocnici AGEL Prostějově.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz