Novinky

AGEL Střední zdravotnická škola v Českém Těšíně zažívá premiéru. Letos zde odmaturují historicky první maturanti

Velkou premiéru zažívá AGEL Střední zdravotnická škola v Českém Těšíně. V současné době zde probíhají vůbec první maturitní zkoušky v historii těšínské pobočky. Na prahu dospělosti stojí celkem 58 žáků.

Historie AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně je velmi mladá. Škola své první studenty přivítala v roce 2018, kdy byla slavnostně otevřena jako pobočka AGEL Střední zdravotnické školy v Ostravě-Koblově. Po čtyřech letech studia stojí na prahu dospělosti celkem 58 maturantů, kteří do poslední chvíle pilně studovali, procvičovali a propojovali své teoretické i praktické znalosti a dovednosti. Jedná se o žáky oborů Zdravotnický asistent a Zdravotnické lyceum.

„Zkoušky společné části, tedy písemné práce a didaktické testy z Českého jazyka a literatury, matematiky nebo Anglického jazyka mají žáci už za sebou. Nyní je čekají praktické zkoušky, obhajoby maturitních prací a klasická ústní maturitní zkouška,“ zmiňuje zástupkyně ředitele PhDr. Karin Delongová.

První praktické maturitní zkoušky žáků oboru Zdravotnický asistent probíhají tento týden na odděleních chirurgie a kardiologie v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. „Maturanty čeká komplexní ošetřovatelská péče o vybrané pacienty zahrnující hygienickou péči, podávání stravy nesoběstačným nemocným, péči o lůžko a odborné výkony, jako jsou odběry, podávaní léků, aplikace injekcí, předoperační a pooperační péče, nebo převazy ran. Všechny činnosti budou vykonávat maturanti pod oborným dohledem maturitní komise.“ vysvětluje PhDr. Karin Delongová. Na žáky oboru Zdravotnické lyceum čeká praktická maturitní zkouška ve formě obhajoby maturitní práce, kterou začali zpracovávat v říjnu 2021 pod vedením vedoucího odborného pedagoga a v květnu budou prezentovat zjištěné výsledky šetření před odbornou maturitní komisi.

Kromě praktických maturitních zkoušek čeká na všechny maturanty klasická ústní maturitní zkouška. „V nejbližší době naši maturanti budou skládat zkoušku dospělosti, což po covidové pandemii a distanční výuce není jednoduchá záležitost. Jako erudovaný pedagogický sbor jsme se maximálně zapojili k přípravě našich žáků, aby zvládli maturitní zkoušku co nejlépe. Nabídli jsme jim doučování maturitních předmětů formou kroužků, procvičovali jak maturitní témata, tak didaktické testy z minulých let včetně slohových prací z cizího a českého jazyka,“ uvádí PhDr. Karin Delongová.

Poslední dva roky nebyly pro žáky vůbec jednoduché. Několik měsíců byli žáci doma na distanční výuce, potkávali se v omezeném režimu na odborné praxi ve zdravotnických zařízeních a někteří z nich pomáhali v nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Přesto žáci neztráceli optimismus, chuť ke studiu a snahu pomáhat. Řada z nich během koronavirové krize působila ve svém volném čase jako dobrovolníci v různých zdravotnických zařízeních a organizacích.

AGEL Střední škola zdravotnická je velmi mladá, ale rychle vyvíjející se škola. Za velmi krátkou dobu se škola rozrostla a stala se z ní vyhledávaná a žádaná škola. V roce 2019 se k AGEL Střední zdravotnické škole připojuje také nová Vyšší odborná škola zdravotnická. Ve stejný rok škola otevřela svou novou pobočku střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, která se v roce 2020 také rozšířila o Vyšší odbornou školu zdravotnickou. Za pouhé čtyři roky se škola rozrostla z původních 56 žáků na téměř 300 žáků. V loňském roce otevřelo vedení školy novou pobočku Vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově a nabízí akreditované kvalifikační kurzy pro dospělé a to konkrétně kurz Sanitář a Ošetřovatel.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz