Novinky

Sotva začal studovat, už zachraňuje životy. Žák AGEL Střední zdravotnické školy pohotově zachránil ženu, která nejevila známky života

Jakub Szturc je žákem prvního ročníku na AGEL Střední zdravotnické škole v Českém Těšíně. V září 2021 nastoupil do prvního ročníku oboru praktická sestra, aby si splnil svůj sen o budoucím povolání. Pár týdnu po zahájení studia se dostal do situace, kdy bez váhání pomáhal resuscitovat ženu, která nejevila známky života. O hrdinském činu teprve patnáctiletého chlapce se učitelé dozvěděli až z poděkování, které nedávno zaslala neteř zachráněné ženy.

Celá událost se stala na podzim loňského roku. V Bystřici nedaleko Českého Těšína nastupovala 86 letá Anna do auta, aby ji rodina odvezla k volbám. Během nastupování však ztratila vědomí a upadla na zem. Paní Anna nejevila žádné známky života. Ženu začali okamžitě resuscitovat sousedé, kteří se stali svědky události. Resuscitace člověka je velmi namáhavá, zvláště pokud není člověk trénovaný. Sousedy, kteří byli po pár minutách vyčerpáni, okamžitě vystřídal 15 letý Jakub, který zrovna procházel okolo. Žák teprve prvního ročníku zdravotnické školy ani na sekundu neváhal. Paní Annu pak resuscitoval až do příjezdu záchranné služby, kterou si paní Annu převzala. Díky rychlé reakci sousedů, ale také žáka, který resuscitoval ženu více než patnáct minut, se podařilo paní Annu zachránit.

„Poskytnou někomu první pomoc, je pro mne priorita. Musím říct, že ani na sekundu jsem neváhal, zda se zapojit do pomoci. Bylo to naprosto automatické. Paní jsem resuscitoval několik minut, než přijela záchrana služba. Na své pomoci nevidím nic hrdinského. Prostě jsem udělal to, co by měl udělat každý svědomitý člověk,“ popisuje 15 letý Jakub, žák prvního ročníku AGEL Střední zdravotnické školy v Českém Těšíně.

Skromný Jakub, který první pomoc vnímá, jako své poslání se o celé události svěřil jen svému spolužákovi, který s ním sedí v lavici. O hrdinském činu teprve 15 letého chlapce se učitelé dozvěděli až z poděkování, které nedávno zaslala neteř paní Anny.

„Moje teta je velmi kouzelná a vitální žena a já jsem ráda, že díky pohotovosti mladého Jakuba si může nadále užívat života. Teta Anna při této nehodě prodělala zástavu srdce a nebýt pomoci Jakuba nevím, jak by to dopadlo. Chlapec se zrovna vracel domů, když viděl, že sousedé resuscitují mou tetu. Já byla celou dobu na telefonu s operátorkou záchranné služby. Okamžitě k nám přiskočil, odhodil bundu a vystřídal sousedy, kteří už fyzicky nemohli. Celá tato situace trvala asi 25 minut. Jsem šťastná, že jsme to zvládli, teta si dnes pouští oblíbení písně na tabletu a je v plné síle. Díky pohotovosti, odhodlanosti i profesionalitě studenta Jakuba moje teta žije. Myslím, že Jakub bude tím nejlepším záchranářem. Tímto mu ještě jednou moc děkuji za jeho pomoc při záchraně života,“ popisuje dění události paní Lída, neteř zachráněné Anny.

„Velmi si vážím našeho žáka prvního ročníku, Jakuba, že měl odvahu zasáhnout a zrovna probírané téma neodkladné resuscitace, v předmětu první pomoc, dokázal aplikovat do praxe. Nestává se často, že se taková reálná situace stane a určitě je to jiné než trénovat v odborné učebně resuscitační algoritmy. Celé vedení školy si váží toho, že získal odvahu a pomohl zachránit život, a proto jsme se rozhodli mu udělit pochvalu ředitele školy. Věřím, že ho tato zkušenost bude motivovat k dalšímu studiu na naši zdravotnické škole. “ říká PhDr. Karin Delongová, zástupkyně ředitele AGEL Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy v Českém Těšíně.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz