Novinky

Anglické divadlo podruhé

Bylo 24. října roku 2019 a studenti prvního ročníku Střední zdravotnické školy AGEL v Českém Těšíně se vypravili na Střelnici shlédnout divadelní představení. Vypravili se tam se smíšenými pocity: budou rozumět, když se neustále potýkají s přítomnými časy prostým a průběhovým, které jim bez pardonu strojí nové a nové nástrahy? A nebude to moc dlouhé, stihnou vlak domů? (Podotýkám, že drtivá většina z nich jsou přespolní.

Docela určitě budou - a stihnou. Ostatně pár dní předem podstoupili jakousi jazykovou přípravu, sestávající se z procvičením slovní zásoby, kterou ochotně dodali sami tvůrci anglického divadla a kterou učitelé jazyka anglického jakž takž vpravili do hlav svých svěřenců. No a co se týče vlaků... ty přece z Těšína údajně vyjíždějí co čtvrt hodinu!

Jak je všechno v životě pomíjivé! Když jsme byli s loňskými prváky na témže představení v roce 2018, byli jsme mile překvapeni vtipem a roztomilostí shlédnutého kusu. Po pravdě řečeno, nejedná se doslova o anglické divadlo. Pokud si zajdete do zákulisí (a to jsme my učitelé udělali), osloví vás příjemnou slovenštinou a vy se dozvíte, že je to jeden z autorů. Hra "Last Wish" je totiž autorské představení, sepsané dá se říci celým kolektivem a vybroušené zkušenostmi z repríz. Další členové souboru jsou například Třinečák a Pražák. Angličan tam není žádný, ale text v angličtině je přednášen ze scény docela suverénně. Další předností je vtip, nápad, řada gagů, které vyvolají smích v řadách studentského publika, nápaditá režie a velice jednoduchá scénická výprava. Těch pár kulis se v průběhu děje otáčí a všemožně pokládá, takže docela nápaditě vytváří různá prostředí. Situační gagy střídají slovní hříčky a je vidět, že se těch pár herců na scéně, z nichž každý ztvárňuje různé role, docela baví. Diváci s nimi.

Toto všechno jsme věděli z loňska a proto jsme doporučili stejné představení i pro letošní školní rok. Toto všechno opravdu platilo i letos. Ale s tím "anglickým" divadlem to zas tak horké nebylo, protože se změnou děje a prostředí se divák najednou ocitne z Anglie na Moravě, takže ho v pravý čas pohladí líbezná moravština - a světe div se, i ruština.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz